Také máte rádi čerstvé bylinky? Pozvednou snad každé jídlo, zamilují si je asi všichni. Dají se použít do teplé, ale třeba i do studené kuchyně. Oživíte jimi pomazánky, brambory, polévky, dezerty, maso, můžete je dát do vody s citronem. Zkrátka jsou vhodné pro všechny situace. Je tedy dobré je mít po ruce a vždy čerstvé. Nemusíte jen nutně kupovat v obchodech, vypěstovat je můžete i doma! Je to jednoduché!
I bez zahrady si poradíte
Ne každý disponuje zahradou, ve které by mohl pěstovat nejen plodiny, ale také například bylinky. Pokud zahradu nemáte, nemusíte věšet hlavu, můžete pěstovat bylinky v klidu doma, na balkoně nebo v truhlících za okny či na parapetu v kuchyni. Nemusíte být ani zkušení zahrádkáři, kteří vědí přesně, jak co dělat. Bylinky zvládne pěstovat snad úplně každý. A vaše kuchyně bude nejen krásně vonět, ale také se vaše kuchyně obohatí hned o několik zajímavých chutí.
Zasadit můžete opravdu cokoliv, co chcete. Běžně se používá petrželka, pažitka, majoránka, oregano, máta, šalvěj, tymián, koriandr, libeček a podobně. Druhy vybírejte podle toho, kam je okno nebo balkon směřován, respektive na jakou světovou stranu. Některé bylinky jsou náročnější, některé porostou rovnou. Vždy si o konkrétní bylince načtěte vše, co potřebujete. Máte-li k dispozici velký truhlík, patrně nasadíte několik druhů dohromady, zjistěte si, zda se dohromady snesou. Například máta a meduňka se spolu moc nesnesou.
Kam se která bylinka hodí?
Jižní strana
Zde můžete nasadit bylinky jako například rozmarýn, dobromysl, levandule, tymián, šalvěj, bobkový list, majoránka, bazalka a podobně.
Východní či západní strana
Co se východní strany týče, zde bude lehký stín, což ocení především máta nebo také meduňka.
Severní strana
Pro tuto stravu je vhodná pažitka, libeček, kerblík, máta nebo také například meduňka.