Blíží se doba, kdy začne všechno kvést, rašit, pučit. V různých dobách tedy začnou také rašit plody jednotlivých rostlin, keřů či stromů. Jablka, jahody, švestky, hrušky, rajčata, brambory, nektarinky, cibule, mrkev a mnoho dalšího. Ač něco můžete konzumovat hned, popřípadě pár porcí zmrazit, některých plodin je velká spousta. Co s nimi? Všechnu úrodu asi hned nespotřebujete. Co tedy s ní dál?
Začněte správně skladovat
Urodilo se vám hodně jablek, hrušek, brambor, cibule nebo čehokoliv jiného? Nevíte, co s tím? Brambory už doma nechcete ani vidět, z jablek je vám špatně, protože na snídani a svačinu nemáte nic jiného než jablka v mnoha obměnách? Poté přichází na řadu skladování jednotlivých plodin. Chce to také správný způsob, jak ukládat jednotlivé plodiny, aby se nezkazily, aby si udržely své vitamíny a vy je mohli třeba konzumovat během zimy.
Vyplatí se mít sklep
Správné ukládání ovoce a zeleniny je velmi důležité, protože jedině tak si zachovají své chutě, vitamíny a minerály a budou moci být poživatelné dál. Jestliže bydlíte v klasickém panelákovém nebo jiném bytě, který nedisponuje dobrým sklepem, pak má ovoce a zelenina omezenou dobu trvanlivosti, vydrží vám nejdéle několik týdnů. Pro dlouhodobé uskladňování poslouží klasický sklep. Pokud jím nedisponujete, ale u domu máte garáž nebo chladnou chodbu, lze využít i tyto možnosti.
Jaký sklep je nejlepší?
Pro dlouhodobé uskladňování se také nehodí jen tak nějaký sklep. Ideální je takový, který je dobře větratelný. Nesmí v něm být přílišné sucho a také by v něm nemělo mrznout. Teplota by se měla pohybovat okolo 0 – 4 stupňů. Na uskladnění využijete dřevěné bedýnky na ovoce. Díky tomu bude mít ovoce nebo zelenina formu. Zapomeňte na igelitové sáčky a tašky. Tam se akorát hromadí plíseň a zatuchlina.